Räksallad med gulbetor

Du behöver 1 st rödlök 1 st citron saften 1 krm salt 4 st ägg kokta 1 kg räkor med skal l (eller 400 g...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st rödlök
  • 1 st citron saften
  • 1 krm salt
  • 4 st ägg kokta
  • 1 kg räkor med skal l (eller 400 g skalade av god kvalitet)
  • 700 g gulbetor kokta
  • 1 st gulbeta
  • 1 st romansallad huvud
  • 70 g småbladig sallad
  • pumpakärnor

Dressing

0.5 tsk dijonsenap
1.5 msk vitvinsvinäger
1 nypa salt
0.5 dl rapsolja
2 msk vatten

Tillbehör

brödkrutonger av surdegsbröd

Gör så här

1

Skiva rödlöken tunt och blanda med salt och citronsaft men spara 1 msk saft till dressingen. Massera löken lite med händerna så att den bli ordentligt marinerad. Låt dra en stund.

2

Skala ägg och räkor. Skala och klyfta de kokta betorna. Skala den råa betan och hyvla den tunt, gärna med mandolin.

3

Bryt romansalladen i bitar. Skölj den och småblad och slunga eller torka i kökshandduk. Rosta eventuellt pumpakärnorna i torr stekpanna.

4

Rör ihop senap, vinäger och 1 msk citronsaft till dressingen. Rör i salt, rapsolja och vatten.

5

Lägg salladen på ett stort fat. Varva kokta gulbetor, räkor och picklad rödlök på salladen. Dela äggen och lägg på. Strö över hyvlad gulbeta och pumpakärnor och ringla över hälften av vinägretten. Servera med stekta surdegskrutonger och resten av dressingen.


Kommentar:
Om gulbetorna kokas i förväg går matlagningen extra snabbt. En annan genväg är att byta mot färdigkokta rödbetor. Råhyvlad beta ger god krispighet till salladen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top