RECEPT FRÅN IK

Rådjursstek med geléfyllda äpplen

Av .

Okänd
4 portioner

Du behöver

    Ugnsbakad rådjursstek:

  • 1.2 kg rådjursstek
  • salt och peppar
  • 2 msk torkad timjan
  • smör
  • 0.5 dl glaze
  • Geléfyllda äpplen:

  • 2.5 st äpplen
  • 200 g äppelgelé eller rönnbärsgelé
  • Trattkantarellsås:

  • 1 l trattkantareller
  • 3 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • salt och peppar
  • Rårörda lingon:

  • 1 l lingon
  • 3 dl strösocker

Gör så här

1
Ugnsbakad rådjursstek:
2
Sätt ugnen på 150 grader. Putsa köttet fritt från hinnor och senor. Krydda runt om med salt, peppar och timjan.
3
Bryn köttet i smör i en gjutjärnsgryta. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen. Pensla steken med glaze runt om. Ställ in grytan (eller lägg steken i en ugnsfast form) i ugnen och ugnsbaka den tills ugnstermometern visar 60-65 grader. Täck steken med folie och låt den vila i 10 minuter innan den skärs i skivor.
4
5
Geléfyllda äpplen:
6
Halvera och kärna ur äpplena. Lägg äppelhalvorna i grytan och ös med steksåsen. Låt äppelhalvorna baka med de sista 15 minuterna. Lägg upp dem bredvid den skivade steken och fyll dem med gelé.
7
8
Trattkantarellsås:
9
Rensa svampen. Skär den i mindre bitar. Smält smöret i en stekpanna. Fräs svampen några minuter tills den vätskar sig. Pudra över mjöl och rör om. Häll i mjölk och grädde och låt såsen sjuda några minuter medan du rör. Krydda.
10
11
Rårörda lingon:
12
Rensa lingonen och lägg dem i en bunke. Tillsätt sockret och rör med en träslev tills sockret smält.

Kommentar:
Tips: Har du torkade trattkantareller hemma? Smula sönder några stycken och rör ner i såsen, det ger en extra god och mustig smak.

Recept // Fler viltrecept