Rådjursstek med geléfyllda äpplen

Du behöver Ugnsbakad rådjursstek: 1.2 kg rådjursstek salt och peppar 2 msk torkad timjan smör 0.5 dl glaze Geléfyllda äpplen: 2.5 st äpplen 200 g...


4 portioner

Du behöver

Ugnsbakad rådjursstek:

1.2 kg rådjursstek
salt och peppar
2 msk torkad timjan
smör
0.5 dl glaze

Geléfyllda äpplen:

2.5 st äpplen
200 g äppelgelé eller rönnbärsgelé

Trattkantarellsås:

1 l trattkantareller
3 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl grädde
salt och peppar

Rårörda lingon:

1 l lingon
3 dl strösocker

Gör så här

1
Ugnsbakad rådjursstek:

2
Sätt ugnen på 150 grader. Putsa köttet fritt från hinnor och senor. Krydda runt om med salt, peppar och timjan.

3
Bryn köttet i smör i en gjutjärnsgryta. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen. Pensla steken med glaze runt om. Ställ in grytan (eller lägg steken i en ugnsfast form) i ugnen och ugnsbaka den tills ugnstermometern visar 60-65 grader. Täck steken med folie och låt den vila i 10 minuter innan den skärs i skivor.

4

5
Geléfyllda äpplen:

6
Halvera och kärna ur äpplena. Lägg äppelhalvorna i grytan och ös med steksåsen. Låt äppelhalvorna baka med de sista 15 minuterna. Lägg upp dem bredvid den skivade steken och fyll dem med gelé.

7

8
Trattkantarellsås:

9
Rensa svampen. Skär den i mindre bitar. Smält smöret i en stekpanna. Fräs svampen några minuter tills den vätskar sig. Pudra över mjöl och rör om. Häll i mjölk och grädde och låt såsen sjuda några minuter medan du rör. Krydda.

10

11
Rårörda lingon:

12
Rensa lingonen och lägg dem i en bunke. Tillsätt sockret och rör med en träslev tills sockret smält.


Kommentar:
Tips: Har du torkade trattkantareller hemma? Smula sönder några stycken och rör ner i såsen, det ger en extra god och mustig smak.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top