Du behöver
- 700 g rådjursinnanlår
- lagerblad
- färsk rosmarin
- bindgarn
- 0.5 dl viltfond
- 5 dl vatten
- 0.5 dl rödvinsvinäger
- 3 st kanelstänger
- 100 g smör
- salt och peppar
- 200 g potatis
- 100 g persiljerot
- 100 g palsternacka
- 100 g rotselleri
- 100 g morot
- vatten
- 4 st lagerblad
- 1 st hönsbuljongtärning
- 100 g smör
- salt och peppar
- 8 st svartrötter
- 0.5 st pressad citron
- 1 dl ättika
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
Rådjursinnanlår:
Kanelsky:
Impotatis:
Inlagda svartrötter:
1-2-3-lag:
Gör så här
1
Rådjursinnanlår
2
Börja med att binda upp steken med lagerblad och rosmarin. Sätt ugnen på 125 grader. Bryn steken runt om i en stekpanna. Efterstek den i ugn tills den har fått en innertemperatur på cirka 58 grader. Håll den varm i folie. Koka ihop ingredienserna till skyn tills det återstår cirka 1dl. Ta kastrullen från värmen och vispa ner 100 g smör i omgångar. Krydda. Håll skyn varm. Servera köttet med "formad impotatis", garnera med svartrötter och ringla sky över.
3
Impotatis
4
Skala och skär rotsakerna i bitar. Koka upp dem med vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärningen och lagerbladen. Koka tills allt är mjukt. Sila från buljongen och spara den. Lägg i smöret och rör om till en grov puré. Späd med den sparade buljongen till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar, håll potatisen varm.
5
Inlagda svartrötter
6
Skala svartrötterna och lägg dem i vatten med pressad citron. Koka upp lagen och lägg i svartrötterna. Låt koka i 5 minuter eller tills de är mjuka. Låt svartrötterna svalna i lagen. Servera dem till rådjursstek och impotatis.
Kommentar:
Receptet kommer från Ingemar Lyxell, krögare på göteborgskrogen 28+
Receptet kommer från Ingemar Lyxell, krögare på göteborgskrogen 28+