Du behöver
- 1 msk smör eller margarin
- 600 g grytbitar (alt älg eller nöt)
- 1 tsk salt
- 1 tsk grönpeppar
- 4 dl vatten
- 3 msk viltfond eller kalvfond
- 3 msk gin
- 3 st morötter
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk gelé
- 0.5 st timjan eller kruka
- 1 dl syltlök
Gör så här
1
Hetta upp matfettet i en gryta. Bryn grytbitarna runt om i omgångar. Krydda med salt och krossad grönpeppar. Häll över vatten, fond och gin. Låt grytan puttra under lock 30 min-1 tim tills köttet är riktigt mört.
2
Skala och skär morötterna i stavar.Tillsätt morötterna i grytan när 20 min återstår av koktiden. Blanda grädde med vetemjöl och rör ner i grytan. Låt koka ytterligare några minuter. Smaka av med gelé.
3
Finhacka timjan och blanda ner den och syltlöken i grytan innan servering.
4
Servera med potatis, gärna klyft- och en sallad.
Ett inslag i menyn “Samling kring grytan” som ingår i temafesten “Middag med manglad duk”.