RECEPT FRÅN IK

Rådjursgryta med mästerlig rödvinssås

Av .

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 600 g grytbitar gärna benfri bog
  • smör till bryning
  • Sås:

  • 2 skiva bacon i bitar
  • 1 st morot i slantar
  • 2 st lökar gula i klyftor
  • 0.5 st rotselleri i bitar
  • 3 st kycklingvingar i bitar
  • 1 st vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st rödvin en flaska, 7 1/2 dl
  • kokande vatten
  • 30 g purjolök
  • 2 st lagerblad färska
  • 1 st timjan knippa färsk
  • 10 st enbär korn
  • 10 st vitpeppar korn
  • 10 st kryddpeppar korn
  • Färdigställande av sås:

  • 10 st schalottenlökar i bitar
  • 125 g smör (roux)
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 1 st tomat i tärningar
  • timjan färsk och färsk rosmarin

Gör så här

1
Bryn grytbitarna i smör i en stekpanna. Lägg dem åt sidan, häll bort överflödigt fett.
2
3
Fräs bacon, morot, lök, selleri, kycklingvingar och hel vitlök i lite matfett i en stor kastrull (ej gjutjärnsgryta) tills löken är blank. Rör ner tomatpuré och häll på rödvin. Koka tills hälften av vätskan återstår.
4
5
Lägg det brynta köttet i kastrullen med grönsakerna och rödvinet. Häll på kokande vatten tills det täcker. Koka upp och skumma av. Lägg i purjo och kryddor. Sjud grytan försiktigt i 2-3 timmar, tills köttet är mört. Sila av buljongen och sortera ut köttet. Spara bådadera. Släng allt det övriga som nu gjort sitt, också kycklingvingarna.
6
7
Färdigställande av sås:
8
Fräs lökarna i lite matfett cirka 5 minuter i en traktörpanna. Häll på buljongen från köttkoket och koka in till önskad styrka. Red såsen genom att vispa ner hoprört smör och mjöl (roux), lite i taget till önskad konsistens, all roux går kanske inte åt. Såsen ska vara fyllig, men inte tjock. Koka såsen 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i tomatbitar och timjan och låt såsen vila 30 minuter. Sila genom finmaskig sil.
9
10
Värm köttet i såsen strax före servering.
11
Servera persiljeskakade grönsaker, rårörda tranbär och pressad potatis till.

Kommentar:
Receptet är komponerat av Andreas Nylén, årets köttkock 2004 och köksmästare på konferenshotellet Skebo herrgård i Skebo i Roslagen.

Passar till:

Recept // Fler viltrecept