Du behöver
- 4 st biff
- 1 msk smör + 1 msk olja
- salt och svartpeppar
- 4 tsk rönnbärsgelé
- 1 msk smör
- 1 st schalottenlök
- 200 g kantareller
- 2.5 dl matlagningsgrädde
- 1 msk kantarellfond vilt- och
- 1.5 dl vatten
- 2 tsk rönnbärsgelé
- 0.5 msk maizena ljus redning
- salt och svartpeppar
Kantarellsås:
Gör så här
1
Börja med såsen: Smält smöret i en kastrull, fräs löken och tillsätt bitskurna kantareller. Fräs kantarellerna 3 minuter under omrörning.
2
Tillsätt grädde, fond, vatten och gelé. Koka upp. Sänk värmen. Låt såsen småkoka i 5 minuter. Rör ner redning och koka såsen ytterligare en minut. Smaka av med salt och svartpeppar.
3
4
Biffar: Ställ biffarna med snittytan upp och platta till dem lite med knuten näve.
5
Hetta upp smör och olja i en stekpanna tills smöret är gyllenbrunt. Lägg i biffarna. Stek dem cirka 2 minuter. Strö på salt och peppar och vänd. Salta och peppra den stekta sidan. Stek ytterligare cirka 2 minuter. Dra pannan åt sidan och låt värmen jämna ut sig i biffarna under 2-3 minuter.
6
Lägg upp på tallrikar, garnera varje biff med en tesked rönnbärsgelé, och servera med såsen och ugnsbakade potatisar.
7
8
Ugnsbakade småpotatisar: Beräkna fyra små potatisar per portion. Tvätta dem och rulla dem i 1 msk olivolja i en liten långpanna. Baka på nedre falsen i ugn i 200 grader cirka
9
30 minuter. Strö på och rulla i hackad persilja och repade timjansblad samt lite gourmetsalt (saltflingor) vid serveringen.