Du behöver
- pajdeg
- 4 dl vetemjöl
- strösocker
- 150 g smör osaltat
- 0.5 st ägg lätt vispat
- 1 st äggula
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 l rabarber i bitar
- 2 dl strösocker
- apelsin finrivet skal av 1
- 3 st äggvitor
- 2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- citronsaft ett par droppar
Fyllning
Maräng
Gör så här
1
Kör ingredienserna till pajskalet i en matberedare tills det bildats en boll. Knåda då degen snabbt tills den är smidig och fin.
2
Kavla ut degen och klä en form, cirka 26 cm i diameter, med den. Nagga bottnen och låt den stå i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förbaka pajskalet i 10 minuter.
3
Skala och dela rabarbern i 5 cm långa bitar. Blanda rabarber, socker och apelsinskal i en kastrull med tjock botten. Låt ingredienserna smälta samman på medelvärme i cirka 20 minuter eller tills rabarbern blivit mjuk och saftig. Låt blandningen svalna något.
4
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker, lite åt gången, samtidigt som du vispar. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft. Fördela rabarbermoset i formen. Skeda eller spritsa ut marängen över pajen.
5
Grädda tills pajen får en gyllene yta i 20–25 minuter.
Kommentar:
Tid 1 timme 40 minuter + kyltid.
Tid 1 timme 40 minuter + kyltid.