RECEPT FRÅN IK

Rabarberkompott med mandelbiskvier

En frisk dessert i våren och sommarens smaker. Laga kompotten i god tid, så att den blir riktigt kyld till serveringen.

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Extra tid: 60 minuter
Tillagningstid: 50 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 kg rabarber
  • 1 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 5 st krossade kardemummakapslar i kryddpåse eller 1 tsk malen kardemumma
  • 3 msk råsocker
  • Mandelbiskvier

  • 1 st äggvita
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl florsocker
  • Garnering

  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

1

Ansa och skär rabarbern i 2–3 cm långa bitar. Lägg dem i en kastrull, tillsätt vatten och socker. Koka på svag värme utan lock ca 10 minuter, rör om då och då. Lägg ner kardemumman, koka ytterligare ca 20 minuter. Låt kallna och ta upp kardemummapåsen och kasta den.

2

Mandelbiskvier Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner mandelmjölet blandat med florsockret. Vänd runt försiktigt tills allt blandas.

3

Klicka ut smeten till små runda kakor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Lossa biskvierna och låt dem kallna på galler.

4

Garnering Fördela kompotten i glas eller portionsskålar. Toppa med vispad grädde och några krossade mandelbiskvier. Servera med resten av mandelbisk­vierna vid sidan av.


Recept // Fler rabarberrecept