Du behöver
Rabarberkompott
400 g rabarber
0.75 dl strösocker
2 msk vatten
Grahamssmul
0.5 dl grahamsmjöl
2 msk strösocker
0.5 tsk kardemummakärnor
25 g smör rumsvarmt
Till servering
vispgrädde ovispad
Gör så här
Rabarberkompott Skiva rabarbern och lägg i en kastrull med socker och vatten. Låt koka på svag värme i 20 minuter, tillsätt mer vatten om det behövs. Rör om då och då med en slev och mosa rabarbern lätt. Låt svalna.
Grahamssmul Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop grahamsmjöl och socker. Mortla kardemumman och rör ner den. Nyp ihop blandningen med det mjuka smöret.
Sprid ut degsmulorna på en papprad plåt. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter, tills de fått fin färg.
Skeda upp kompott i skålar. Häll på lite ovispad grädde och strö över smulor.
Tips: Rabarberkompotten är även god i frukostyoghurten. Den håller cirka en vecka i kylskåp.
Syrlig kompott med kardemumma-smakande smulor är ett enkelt alternativ till paj.