Rabarberkaka med strössel

Toppa med choklad- och nötströssel för extra crunch! Variera mellan vanliga och salta nötter.

Tillagningstid: 90 minuter
6 bitar

Du behöver

  • 200 g rabarber
  • 4 msk strösocker

Strössel

1 dl vetemjöl
1 msk råsocker
25 g smör
25 g vit choklad knappar eller hackad
4 msk nötter hackade nötkärnor, t ex salta mandlar, jordnötter, hasselnötter

Kaksmet

50 g smör
1 dl mjölk
3 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här

1

Marmeladen Ansa och skär rabarberstjälkarna i ca 1 cm stora bitar. Blanda ihop rabarber och socker i en rostfri kastrull och låt stå i rumstemperatur tills den saftar sig, ca 30 min.

2

Koka inte på för stark värme under omrörning 5–8 min. Sila om marmeladen är för lös) och låt den kallna.

3

Strössel Nyp ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Blanda i choklad och nöt­kärnor.

4

Sätt ugnen på 175 grader.

5

Kaksmet Smält smöret i en liten kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör- och mjölkblandningen. Rör ner mjölet blandat med bakpulver.Häll smeten i en rund form (20 cm i diameter) klädd med bakplåtspapper eller smörad och bröad.

6

Sätt formen i nedre delen av ugnen och grädda kakan ca 15 min. Klicka över rabarbermarmelad. Strö över strössel lite här och där och grädda ytterligare ca 30 min eller tills den är klar, känn med provsticka. Sikta eventuellt över lite florsocker.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top