Du behöver
- 1 st purjolök
- 4 st medelstora potatisar
- 2 msk olivolja
- 1.2 l kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
- 3 dl frysta gröna ärter
- 2 msk hackad persilja
- salt och peppar
Till garnering
sugarsnaps
Till servering
2 dl syrad grädde eller crème fraiche
Gör så här
Ansa och strimla purjon. Lägg strimlorna i en skål med vatten och låt stå ett par minuter så att eventuell sand sjunker till botten. Fiska upp löken.
Skala och skiva potatisen. Fräs purjo och potatis i olivolja i en kastrull i ett par minuter. Tillsätt buljongen och låt koka under lock på medelvärme i 10 minuter.
Tillsätt ärterna och låt koka ytterligare 5 minuter. Rör ner persiljan och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
Ringla över grädden/klicka ner crème fraiche vid servering.
Tips: Det går också bra att tillsätta grädde eller crème fraiche efter att soppan mixats och sedan låta den koka upp. Det ger en mildare, krämig soppa.
Den klassiska purjo- och potatissoppan får färg och sötma av gröna ärter. Använd gärna kycklingbuljong som ger en mild och fyllig smak.