Purjolökssoppa med gröna ärter

Du behöver 1 st purjolök 4 st medelstora potatisar 2 msk olivolja 1.2 l kycklingbuljong eller grönsaksbuljong 3 dl frysta gröna ärter 2 msk hackad...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st purjolök
  • 4 st medelstora potatisar
  • 2 msk olivolja
  • 1.2 l kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
  • 3 dl frysta gröna ärter
  • 2 msk hackad persilja
  • salt och peppar

Till garnering

sugarsnaps

Till servering

2 dl syrad grädde eller crème fraiche

Gör så här

1

Ansa och strimla purjon. Lägg strimlorna i en skål med vatten och låt stå ett par minuter så att eventuell sand sjunker till botten. Fiska upp löken. 

2

Skala och skiva potatisen. Fräs purjo och potatis i olivolja i en kastrull i ett par minuter. Tillsätt buljongen och låt koka under lock på medelvärme i 10 minuter.

3

Tillsätt ärterna och låt koka ytterligare 5 minuter. Rör ner persiljan och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. 

4

Ringla över grädden/klicka ner crème fraiche vid servering. 

5

Tips: Det går också bra att tillsätta grädde eller crème fraiche efter att soppan mixats och sedan låta den koka upp. Det ger en mildare, krämig soppa. 


Kommentar:
Den klassiska purjo- och potatissoppan får färg och sötma av gröna ärter. Använd gärna kycklingbuljong som ger en mild och fyllig smak.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top