Du behöver
- 500 g butternutpumpa
- 2 st palsternackor
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja
- 1 st vegetarisk buljongtärning
- 1 l vatten
- 0.5 st apelsin det yttersta finrivna skalet och saft
- 2 msk smör
- salt och svartpeppar
- 1 dl crème fraîche
- 1-2 msk finhackade örter t ex persilja och timjan
Gör så här
Dela butternutpumpan på mitten, skala och kärna ur. Skär i mindre bitar. Skala palsternackan och skär i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
Hetta upp oljan i en rejäl kastrull och tillsätt alla grönsaker. Fräs i cirka 5 minuter tills de fått lite färg.
Tillsätt buljongtärning och vatten och låt allt få ett uppkok. Koka i cirka 15 minuter tills pumpan känns mjuk. Häll i saft och skal från apelsin, smör och krydda med lite salt och peppar. Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd med ytterligare lite vatten om soppan verkar för tjock.
Servera med en klick crème fraiche och finhackade örter.
Varma mackor är gott till soppan. Toppa surdegsbröd med getost och ringla över olivolja och honung. Gratinera i ugnen på 225 grader i fem minuter.