Pumpa-tarte

Du behöver Pajdeg: 2 dl kesella 5 dl vetemjöl 100 g smör vatten ca 2 msk kallt Fyllning: 500 g pumpa kokt innanmäte av 0.5...


10 portioner

Du behöver

Pajdeg:

2 dl kesella
5 dl vetemjöl
100 g smör
vatten ca 2 msk kallt

Fyllning:

500 g pumpa kokt innanmäte av
0.5 dl vatten
salt en nypa
2.5 dl råsocker
3 st ägg
2.5 dl vispgrädde
1 msk ingefära finriven färsk
1 tsk muskotnöt riven
0.5 dl konjak
råsocker

Gör så här

1
Blanda ingredienserna till pajdegen i matberedaren. Rulla degen till en boll, vira in i plastfolie och låt vila i kylskåpet över natten. Ta ut degen, låt den ligga i rumsvärme cirka 30 minuter och kavla ut den. Klä en stor pajform (26-28 cm) med degen och ställ in den i frysen cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

2
Skär pumpaköttet i tärningar, häll över dem i en kastrull med en bottenskyla vatten och en nypa salt och ånga dem under lock 10-15 minuter. Häll i råsocker och låt sjuda ytterligare cirka 15 minuter. Dra kastrullen av plattan och låt svalna. Häll blandningen i en matberedare (eller använd stavmixer) och kör den till mos med ägg, grädde, ingefära, muskot och konjak. Ta ut pajformen ur frysen. Häll i fyllningen och grädda pajen i ugnens nedre del 35-40 minuter. Ta ut pajen och låt den kallna. När den ska serveras delar man den i 10-12 bitar. Sätt ugnen på grillvärme. Strö över lite råsocker och sätt in pajen högt upp i ugnen under 1 minut så ytan blir knäckig och karamelliserad.


Kommentar:
Servera den ljummen med kardemummaglass till.
Tips!
Smält råsocker och droppa det över den iskalla glassen. Det smälta sockret stelnar då och du kan dra sockermassan från den kalla glassen upp i luften med skeden med långa tag så att det bildas ett nät av sockertrådar. Det är inte så svårt utan går fint med lite träning och ser mycket elegant och proffsigt ut.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top