Pumpa på tre sätt

Du behöver 1.5 kg butternutpumpa 1 dl crème fraîche 1 msk hackad persilja salt 0.5 dl ättikssprit 12 procent 1 dl strösocker 1.5 dl vatten...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg butternutpumpa
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk hackad persilja
  • salt
  • 0.5 dl ättikssprit 12 procent
  • 1 dl strösocker
  • 1.5 dl vatten
  • 2 st stjärnanis hela
  • 1 st röd chili delad, urkärnad
  • olivolja
  • salt
  • 4 msk pumpafrö gärna rostade
  • persilja ev persiljeskott eller slätbladig persilja till garnering

Gör så här

1

Skär av den tjocka nedre fjärdedelen av pumpan och gröp ur kärnorna. Skala fjärdedelen och riv den grovt. Blanda med crème fraîche och persilja och smaka av med salt. Kyl till servering.

2

Skala resten av pumpan och skiva 12 lövtunna skivor, med mandolin eller med en vass kniv. Skiva resten av pumpan i 2 centimeter tjocka skivor.

3

Sätt ugnen på 175 grader.

4

Koka upp ättika, socker, vatten, stjärnanis och chili. Häll lagen över de tunna pumpaskivorna, låt dem svalna i lagen.

5

Pensla de tjocka pumpaskivorna med olja och lägg dem på en papprad plåt. Salta lätt och rosta dem i ugnen tills de är gyllene och mjuka, cirka 20 minuter. 

6

Toppa de bakade pumpaskivorna med en klick crème fraîcheblandning. Lägg på en skiva picklad pumpa och strö pumpakärnor runt om. Dekorera med persiljeskott eller bladpersilja.


Kommentar:
Flera olika pumpasmaker gifter sig med varandra i den här eleganta julrätten med bakad pumpa, pumpacrème fraîche och picklad pumpa. Recept av Årets kock 2016 Jimmi Eriksson.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top