Prästostpaj med syrad fänkåls- och räktopping

Du behöver 1 st förgräddat pajskal se grundrecept Fyllning: 1 st lök stor gul 200 g potatis fast sort 200 g prästost riven lagrad 4...

Tillagningstid: 70 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st förgräddat pajskal se grundrecept

Fyllning:

1 st lök stor gul
200 g potatis fast sort
200 g prästost riven lagrad
4 st ägg
1.5 dl mjölk
salt och svartpeppar

Topping:

450 g räkor med skal
1 st fänkål stor
citron rivet skal från 1
2 tsk pressad citronsaft
olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisen noga (skala den eventuellt) och skär den i så tunna skivor som möjligt.

2
Strimla löken.

3
Varva lök, potatisskivor och hälften av den rivna osten i pajskalet. Salta och peppra mellan lagren. Vispa samman ägg, mjölk och resterande ost till en äggstanning och häll över pajfyllningen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter eller tills fyllningen stelnat och pajen börjar få fin färg.

4
Skala räkorna och ställ dem åt sidan.

5
Skär bort den hårda roten på fänkålen och strimla resten så tunt som möjligt, gärna på mandolin eller med osthyvel. Tillsätt saft och skal från citron samt olivolja till fänkålen och blanda allt mycket noga. Krama gärna salladen med händerna så kommer den att bli extra mjäll och fin. Smaka av med salt och svartpeppar.

6
Varva räkor och fänkålssallad på pajen strax före servering. Pajen är god såväl varm som kall.


Kommentar:
Pajen blir extra god med en långlagrad prästost.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top