RECEPT FRÅN IK

Potatispiroger på smördeg

Av . Foto: Ulrika Pousette

Tillagningstid: 40 minuter
8 stycken

Du behöver

  • 8 st medelstora potatisar
  • 2.5 st stora gula lökar
  • 4 msk rapsolja
  • salt
  • 1 st rulle kyld smördeg
  • 1 st litet ägg
  • persiljeblad

Gör så här

1

Skala och dela potatisen. Koka den mjuk i saltat vatten. Ånga av potatisen noga och mosa den fint med en gaffel.

2

Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk och guldgul i oljan, cirka 10 minuter, rör då och då.

3

Blanda potatis och lök. Krydda med salt och peppar. Låt fyllningen kallna.

4

Rulla ut smördegen och skär den i 8 lika stora rutor.

5

Fördela fyllningen på mitten av degrutorna. Fukta kanterna försiktigt med pakpensel doppad i kallt vatten. Vik ihop på diagonalen och tryck ihop kanterna. Gaffla kanterna och lägg pirogerna på en papprad plåt. Pensla dem med lättvispat ägg. Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg, 12–15 minuter. Garnera med persiljeblad vid servering.

6

Tips: Pirogerna kan förberedas, lägg dem på papprad plåt, täck med plastfilm och pensla och grädda inför serveringen.


Kommentar:
Här gör vi piroger med färdig smördeg, både smidigt och gott!

Recept