Du behöver

  • 2 st potatis kokta
  • 1 st lök liten gul
  • 1 kg potatis mjölig sort
  • 1 tsk salt
  • 1 dl havregryn
  • 2 dl kornmjöl
  • vetemjöl ca 1 dl
  • Fyllning:

  • 100 g rimmat sidfläsk tärnat
  • Sås:

  • 2 msk messmör
  • 2 tsk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1.5 msk smör
  • salt och peppar
  • 1 msk timjan hackad färsk

Gör så här

1
Skala de kokta potatisarna. Skala löken. Skala de råa potatisarna och mal dem i köttkvarn. Rör ner salt, havregryn och kornmjöl i potatissmeten. Fortsätt att röra ner vetemjöl tills degen kan formas till en boll. Det kan gå åt mer mjöl än vad som står i receptet beroende på vattenhalten i potatisen.
2
Ta klickar av degen med en stor sked och forma bollar med skeden mot handen. Tryck en fördjupning och lägg i några fläsktärningar. Släta över med deg och släpp ner bollen i kokande, lättsaltat vatten i en vid kastrull. Vattnet ska bubbelkoka, ej forskoka. Låt paltarna småkoka cirka 60 minuter. Om fläsket har svål, lägg svålen i kokvattnet, den ger bra smak.
3
Gör under tiden såsen: Blanda messmör, vetemjöl och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka 3 minuter. Vispa ner klickar av kallt smör eller av smält fläsk- eller baconfett. Smaka av med salt, svartpeppar och timjan. Servera med kokt kålrot och eventuellt också frukostkorv.


Recept // Fler potatis & rotfrukterrecept