Du behöver
- 13.5 st potatis
- 0.5 st rotselleri
- 1 st purjolök
- 1 st vitlöksklyfta hackad
- 2 krm torkad timjan smulad
- 1.5 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
- 2 dl mellangrädde
- 1 dl mjölk
- 2 dl västerbottensost riven
Gör så här
1
Skala potatisarna och skiva dem tunt, gärna på matberedarens skärskiva. Skala och skiva sellerin. Klyv purjon på längden, skölj noga under kallvattenkranen. Skär purjon i tunna skivor.
2
Smörj en ugnssäker form, cirka 22 x 30 cm. Varva potatis, selleri och purjo med vitlök, timjan, salt och peppar. Blanda grädde och mjölk och häll över. Strö ost över ytan och grädda gratängen på nedre falsen i ugnen i 200 grader 45–60 minuter.
3
4
Tips: Gratängen kan gräddas dagen före. Då kan den skäras i fyrkanter eller tas ut med runda mått till portionsbitar. Går bra att värma i mikron, eller ljummas i ugnen medan steken vilar.