Du behöver
- 1 st purjolök grov
- 3 st potatis stora
- 1 msk smör
- 2 st persiljestjälkar grova
- 7.5 dl grönsaksbuljong
- 0.5 dl vispgrädde
- salt kajennpeppar
- 1 näve persiljeblad släta
- 1 st vitlöksklyfta liten
- 2 nypa flingsalt
- 1 krm svartpeppar nymalen
- 0.75 dl olivolja (oliv)olja
Gör så här
1
Ansa och skölj purjon, skala och grovskiva potatisen. Låt båda småfräsa i stor kastrull med smöret utan att ta färg.
2
Lägg i persiljestjälkar, slå på buljongen, koka upp och låt småputtra under lock tills potatisen börja falla isär. Det tar olika tid för olika potatissorter.
3
(Stav)mixa soppan slät och värm upp igen med grädden under omrörning. Smaka av med salt och ett par duttar kajennpeppar.
4
Mixa också persiljeblad, vitlök, salt, svartpeppar och olja till en kryddande örtolja att droppa i varje portion.