Du behöver
- 500 g rabarber
- 3/4 dl strösocker
- kanelstång
- 4 ägg
- 4 msk vatten
- 1 tsk strösocker
- 1 msk smör
Gör så här
1
Skiva rabarbern mycket tunt, cirka 1/2 cm. Varva med socker i kastrull, lägg i kanel. Koka upp utan lock, sänk till minivärme och låt smälta samman utan mycket omrörning, cirka 10 minuter.
2
Plocka upp kanelstången. Strö socker på rabarberytan, låt vänta under lock.
3
Skilj gula och vita på ett av äggen – lägg äggvitan i fettfri bunke och gulan med de anda knäckta äggen i egen bunke. Gaffla samman de fyra gulorna och tre vitorna med vatten och 1 tsk socker. Vispa vitan till styvt skum med fettfri (el)visp i fettfri bunke (fett i bunken eller på vispen hindrar vitan från att bilda skum). Vänd slutligen ner det pösiga skummet i äggulesmeten.
4
Hetta upp en stekpanna, 25–28 cm i diameter, med sluttande kanter till dryg medelvärme. Sänk värmen lite, bryn en klick smör lätt i pannan. Häll smeten i stekpannan och grädda på knapp medelvärme. Stick i laggen med stekspade så att lös smet kan rinna ner i botten.
5
När omelettlaggen är ganska stadig men fortfarande krämig på ytan lossar man omeletten från pannans botten med stekspade. Vicka och kava över halva omeletten på serveringsfat, resten är kvar i pannan som du håller med ena handen. Häll rabarbersmältan över fatets omelettdel och vik över resten av pösomeletten.