RECEPT FRÅN IK

Portvinssill på matjes

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 15 minuter
6 portioner

Du behöver

    Lag

  • 1 dl vatten
  • 1.5 dl strösocker
  • 3 msk ättiksprit
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 5.5 st kryddpepparkorn
  • 5.5 st svartpepparkorn
  • 2.5 st nejlikor
  • 2 st lagerblad
  • 2 dl portvin
  • Sill

  • 4 st hela matjessillfiléer
  • 1 st rödlök
  • 1 msk finhackad dill

Gör så här

1

Lag Koka upp socker och vatten i en kastrull och rör tills sockret löser sig. Tillsätt ättiksprit, vinäger och kryddor. Koka upp och sjud 5 minuter. Tillsätt portvinet och koka upp. Smaka av, låt kallna. Sila.

2

Sill Låt sillfiléerna rinna av och skär dem i bitar. Skala och skär löken i tunna ringar.

3

Varva lök, sill och dill med lagen i en ren burk med lock. Förslut, låt dra i kyl i 1 dygn.

4

Tips: Köp hela matjesfiléer på burk eller i lösvikt i delidisken.


Kommentar:
Portvinssill blir extra god när den görs på matjes.

Recept