RECEPT FRÅN IK

Portvinsmarinerad lammrostbiff med vitlöksrostad pumpa

Av .

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

    Du behöver

  • 2 st lammrostbiff ca 700 g
  • 2 msk smör till stekning
  • salt och nymald svartpeppar
  • Portvinsmarinad

  • 7 dl portvin (eller fylligt rödvin)
  • 1 st gul lök hackad
  • 1 st palsternacka tärnad
  • 1 st morot tärnad
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 5 st timjan kvistar färsk
  • Plommonsås

  • 1 st sats portvinsmarinad
  • 5 st plommon urkärnade och skurna
  • 2 msk kalvfond koncentrerad
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk smör
  • salt och nymald svartpeppar
  • pumpa Vitlöksrostad och tillbehör
  • 600 g pumpa (t ex butternut squash)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk matolja
  • 200 g kantareller rensade och delade
  • 3 msk smör till stekning
  • 1 st knipplök röd i klyftor
  • 100 g haricots verts (lättkokta om du vill)
  • salt och nymald svartpeppar
  • plommon urkärnade, i klyftor

Gör så här

1
Lammrostbiff Blanda alla ingredienser till porttvinsmarinaden och häll över lammköttet, låt marinera minst 4 timmar eller helst ett dygn.
2
Sätt ugnen på 150 grader. Ta upp köttet och salta och peppra det.
3
Bryn köttet i smör och ugnsbaka med termometer tills det har en innertemperatur på 50 grader. Låt vila under tiden som du gör såsen och tillbehören. Värm på köttet lite strax före servering och skär det i tunna skivor.
4
Plommonsås Koka upp marinaden med grönsaker och allt, tillsätt plommon, kalvfond och socker. Låt koka utan lock tills cirka hälften kvarstår. Sila av grönsakerna och spara plommonen för garnering. Smaka av såsen med smör, salt och nymald svartpeppar.
5
Vitlöksrostad pumpa och tillbehör Sätt ugnen på 200 grader. Lägg pumpabitarna, vitlök, salt och nymald svartpeppar i en ugnsfast form.
6
Tillsätt oljan och blanda, ugnsbaka i cirka 35 minuter tills pumpan är helt mjuk. Smörstek kantarellerna gyllene och tillsätt klyftad lök och haricots verts på slutet. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Stek eller grilla klyftor av plommon (kan uteslutas).
7
Uppläggning Lägg vitlöksrostad pumpa i mitten av tallriken. Lägg på kantareller och haricots verts och toppa med köttskivorna. Ringla över plommonsåsen och garnera med plommon och eventuellt färska örter.
8
Tips! När jag rensar kantareller brukar jag alltid slänga ut svamprenset i en skogsdunge eller på lämplig plats i trädgården. På så vis har jag numera min egen kantarellodling. När inte dessa guldkorn finns att få tag i så passar shiitake, portabello eller någon annan rolig svamp också bra.

Kommentar:
Observera att lammet bör marineras i 4 timmar. Recept från mästerkocken Louise Johansson.

Recept // Fler lammköttrecept