Du behöver

  • 1.5 st gurka
  • 3.5 st tomater skalade konserverade
  • 1 st lök liten gul
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0.5 st röd paprika
  • 2.5 dl vin torrt vitt
  • grönsaksbuljong drygt 1 liter
  • 3.5 msk olivolja
  • 3/4-1 dl vitvinsvinäger
  • ströbröd ca 1 dl rostat
  • persilja ca 1 dl hackad

Gör så här

1
Hyvla gurkan i tunna skivor med osthyvel. Låt tomaterna rinna av och skär i små bitar. Hacka lök och vitlök fint. Tärna paprikan.
2
Lägg grönsakerna i en stor skål, häll på vitt vin och grönsaksbuljong, rör om försiktigt och smaksätt med olja och vitvinsvinäger. Smaken ska vara frisk-syrlig. Rosta ströbrödet i torr panna, låt svalna och rör ner i soppan tillsammans med persilja. Ställ soppan kallt 1-2 timmar och servera med isbitar i.

Kommentar:
I varma länder finns en tradition med kalla soppor. Många soppor kan serveras både varma och kalla.


Recept // Fler grönsakerrecept