Du behöver
- 1.5 st gurka
- 3.5 st tomater skalade konserverade
- 1 st lök liten gul
- 2 st vitlöksklyftor
- 0.5 st röd paprika
- 2.5 dl vin torrt vitt
- grönsaksbuljong drygt 1 liter
- 3.5 msk olivolja
- 3/4-1 dl vitvinsvinäger
- ströbröd ca 1 dl rostat
- persilja ca 1 dl hackad
Gör så här
1
Hyvla gurkan i tunna skivor med osthyvel. Låt tomaterna rinna av och skär i små bitar. Hacka lök och vitlök fint. Tärna paprikan.
2
Lägg grönsakerna i en stor skål, häll på vitt vin och grönsaksbuljong, rör om försiktigt och smaksätt med olja och vitvinsvinäger. Smaken ska vara frisk-syrlig. Rosta ströbrödet i torr panna, låt svalna och rör ner i soppan tillsammans med persilja. Ställ soppan kallt 1-2 timmar och servera med isbitar i.
I varma länder finns en tradition med kalla soppor. Många soppor kan serveras både varma och kalla.