Polkagrisglass ur boken Al dente

Du behöver 1,5 dl polkagrisar 3,5 msk dextros (druvsocker) 2,5 msk mjölkpulver 1 tsk glasspulver eller 3 msk majsstärkelse 3,5 dl standardmjölk 1,5 dl vispgrädde...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1,5 dl polkagrisar
  • 3,5 msk dextros (druvsocker)
  • 2,5 msk mjölkpulver
  • 1 tsk glasspulver eller 3 msk majsstärkelse
  • 3,5 dl standardmjölk
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 krm vaniljfrön

Till servering

krossade polkagrisar

Gör så här

1

Ställ en metallskål eller -form i frysen.

2

Lägg polkagrisarna i en plastpåse och krossa dem genom att banka med till exempel en kavel. Blanda polkagriskrosset med dextros, mjölkpulver och glasspulver eller majsstärkelse i en kastrull.

3

Tillsätt mjölk och grädde, lite i taget. Värm upp på medelvärme under omrörning och stäng av precis när det börjar bubbla (vid 85–90 grader). Använder du majsstärkelse kan du låta glassmeten sjuda på svag värme några minuter extra, så att den ”smälter in” ordentligt i smeten. Låt blandningen svalna i ca 10 minuter.

4

Häll blandningen i den iskalla skålen eller formen. Tillsätt vanilj och rör om. När smeten har svalnat helt och hållet, täck formen med plastfolie och låt smeten vila i kylskåpet i minst 2 timmar, men gärna över natten.

5

Kör glassmeten i glassmaskin (eller gör glassen för hand enligt anvisningarna här intill) tills den har fått den typiska, krämiga gelato­konsistensen. Det tar mellan 15 och 25 minuter beroende på glassmaskin.

6

Servera glassen med krossade polkagrisar.


Kommentar:
Om du inte har en glassmaskin kan du ändå göra krämig gelato.
Du behöver två skålar (den ena dubbelt så stor som den andra), isbitar, en elvisp, en frys och en klocka.

Gör sedan så här
1??Häll den färdiga varma glassmeten i den mindre skålen (tänk på att glassen ökar i volym, så välj en som är tillräckligt stor).
2??Fyll den större skålen med isbitar.
3??Ställ skålen med glassmeten i den större skålen med is.
4??Vispa glassmeten i 3–4 minuter med elvisp.
5??Ställ glassmeten i frysen. Vispa igen efter 20 minuter.
6??Gör om detta tills glassen har nått önskad konsistens. 3–4 gånger brukar vara tillräckligt. Ju längre du orkar vispa, desto fluffigare och krämigare blir gelaton.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top