Polenta

Du behöver 5 dl vatten hönsbuljongtärning 1.25 dl polentagryn 1 dl västerbottensost lagrad, riven 1 tsk strösocker 1 tsk flingsalt 1 krm kajennpeppar 1 msk...


8 portioner

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • hönsbuljongtärning
  • 1.25 dl polentagryn
  • 1 dl västerbottensost lagrad, riven
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1 msk olivolja fruktig

Gör så här

1
Koka upp vatten med buljongtärning i en rymlig plastbelagd kastrull. Vispa i grynen och fortsätt sjuda på medelvärme under vispning. Byt vispen mot en trä- eller plastgaffel och koka gröten under omrörning tills gaffeln nästan fastnar och gröten släpper kastrullkanten. Ta kastrullen från värmen och

2
rör ner ost, socker, salt, kajenn och olja. Bottna en (ugns)form med, omkring 15 x 20 cm, men formklippt bakplåtspapper. Fördela gröten i formen. Låt svalna och sedan stelna i kylen, cirka 1 timme.

3
För uppläggningen vänds polenta-kakan ur formen. Ta ut stjärnor med pepparkaksform. (Eller skär bara till fyrkanter, cirka 5 x 5 cm.) Oljepensla dem lätt och halstra dem randiga

4
på grilljärn.


Kommentar:
Sensommarmörkret behöver hjälp av glada lyktor när kräftvännerna samlas för sommarens sista utefest. Duka med många servetter, och förse gästerna med filtar mot aftonkylan. En mättande entrérätt är bra före kräftor, som tar sin tid att få i sig. Grillad polentastjärna med ekbladssallad och kallskivat från charken är härligt en ljum kväll. Sköljkoppar med citrusklyfta är till fingertvätt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top