RECEPT FRÅN IK

Pluras lammgryta med lök och champinjoner

Av .

Tillagningstid: 150 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 kg lammkött med ben (rygg, hals, bog eller bringa)
  • salt och peppar
  • 1 bitar sidfläsk rökt (skär av svålen och skiva fläsket tjockt, skär i stavar)
  • svål från det rökta fläsket
  • 1 st gul lök hackad
  • 4 st vitlöksklyfta hackade
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 st morot skurna i bitar
  • 1 st tomat burk hela
  • timjan några kvistar färsk, eller 2 tsk torkad
  • rödvin
  • 15 st smålök (lägg i varmt vatten en halvtimme så är det lättare att skala)
  • champinjoner
  • oliver

Gör så här

1
Bryn köttet, salta, peppra och lägg i grytan, lägg i svålen från fläsket (tas bort när grytan är klar). Tillsätt den hackade löken och vitlöken och låt bryna lite under omrörning. Häll i tomatpuré och rör om, likaså morötter och tomater, skär sönder tomaterna lite i grytan. Krydda med timjan. Slå på vin så att det knappt täcker, koka upp och sänk sedan värmen så att grytan småsjuder cirka 2 timmar. När köttet nästan faller isär när man trycker på det är det klart.
2
Under tiden grytan går gör man följande: Skala smålökarna, skär inte av roten så håller de ihop bättre, och stek sakta i en liten stekpanna. Stek även champinjonerna och det rökta fläsket. Kärna ur oliverna, tryck till med bredsidan av kniven över oliverna, sedan är det lätt att ta bort kärnorna. När grytan är klar, lägg i lökarna, champinjonerna, fläsket och oliverna och låt stå 5–10 minuter, smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar.
3
Jag hävdar med en dåres envishet att kokt potatis är det bästa ackompanjemanget till alla grytor. Många tycker kanske att det är för enkelt och saknar finess. Detta är fel, en god kokt potatis är högst raffinerad i all sin enkelhet. Men man får ju själv välja som tur är.

Recept // Fler lammköttrecept