Plommonsylt med mandellikör

Du behöver 1 kg plommon 450 g strösocker 1.5 dl citronsaft färskpressad 0.5 dl mandellikör t ex Amaretto konserveringsmedel t ex natriumbensoat Gör så här...

Tillagningstid: 120 minuter
3 portioner

Du behöver

  • 1 kg plommon
  • 450 g strösocker
  • 1.5 dl citronsaft färskpressad
  • 0.5 dl mandellikör t ex Amaretto
  • konserveringsmedel t ex natriumbensoat

Gör så här

1
Koka upp en kastrull med vatten. Skär ett snitt i plommonen och doppa dem i vattnet. Ta upp plommonen, dra av skalet och ta bort kärnorna.

2
Varva plommon och socker och koka upp försiktigt. Skaka kastrullen då och då och låt småkoka tills marmeladen börjar tjockna, cirka 1–1 1/2 timme. Gör marmeladprov genom att hälla upp en matsked av sylten på ett fat. Om sylten inte flyter ihop när man drar ett finger genom den är den klar. Olika plommon ger olika koktid.

3
Ta sylten från värmen och skumma den. Rör i citronsaft och mandellikör.

4
Tillsätt eventuellt konserveringsmedel enligt förpackningens anvisning. Häll sylten i väl rengjorda burkar eller i frysförpackningar. Förvara mörkt och svalt, eller i frysen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top