Du behöver
- 1 dl mandel skållad och skalad
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl socker
- 2 st ägg
- 2 dl mandelmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 300 g mandelmassa
- 10-12 st medelstora plommon ca 600 g, ex Victoria, urkärnade, halverad
Servering
vaniljsås eller vaniljglass
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka mandeln fint eller mixa i en matberedare.
Rör smör och socker smidigt med en elvisp. Rör ner ett ägg i taget och vänd ner den mixade mandeln. Tillsätt mandelmjöl och bakpulver, blanda.
Riv mandelmassa grovt och tillsätt i smeten.
Lägg plommon i botten av en smord pajform (24 centimeter i diameter). Klicka ut mandelsmeten ovanpå och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
När kakan kallnat något, pudra över florsocker och servera ljummen eller kall med vaniljglass eller vaniljsås.
Tips! Byt ut plommon mot björnbär eller andra syrliga bär.
Gör eget mandelmjöl genom att finmala eller mixa skållad skalad mandel riktigt fint.
Tre gånger mandel, finhackad, mandelmjöl och mandelmassa, hittar vi i den
här läckra plommonpajen. Servera med glass eller vaniljsås.