Plommonmarmelad med konjak eller whisky

Du behöver 1.5 kg plommon 1 dl vatten 0.5 st vaniljstång snittad 2 msk konjak eller whiskey 500 g strösocker (7 1/2 dl) 3 tsk...

Tillagningstid: 45 minuter
1 portion

Du behöver

  • 1.5 kg plommon
  • 1 dl vatten
  • 0.5 st vaniljstång snittad
  • 2 msk konjak eller whiskey
  • 500 g strösocker (7 1/2 dl)
  • 3 tsk melatin röd

Gör så här

1
Sänk ner plommonen (i en sil) i en kastrull kokande vatten. När skalet spruckit kan det dras av. Halvera frukterna och peta bort kärnorna.

2
Koka sönder fruktköttet med vatten och smaksättning under lock, cirka 10 minuter. Rör ner sockret, blanda tills det löst sig och koka 10 minuter till.

3
Blanda röd melatin med lika mycket socker, strö blandningen över fruktmassan och rör om noga. Stormkoka 2 minuter och sleva upp i heta rena burkar. Skruva på lock och låt burkarna svalna upp och ner.


Kommentar:
Tips: Ersätt plommonen med persikor, krusbär, aprikoser eller nektariner. Eller byt plommonen mot krusbär, som inte behöver skalas och kärnas ut, men snoppas. Låt ett par stjärnanis eller kanelstångsbitar koka med i stället för spriten.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top