Du behöver
- 3 st ägg
- 1 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk kardemumma
- 1.5 dl mjölk
- 100 g smör smält, avsvalnat
- 500 g plommon
- 3 msk flagad mandel
- vispgrädde till servering
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och sikta ner i äggsmeten. Blanda i mjölk och smör och rör till en jämn smet.
Häll smeten i smord och bröad eller papprad form (cirka 20 x 30 centimeter).
Kärna ur plommonen och skär dem i klyftor eller bit-ar. Lägg ut plommonbitarna jämnt fördelat över smeten och strö över flagad mandel.
Grädda mitt i ugnen cirka 35 minuter tills kakan fått fin färg. Låt svalna något och servera kakan ljummen eller kall med en klick lättvispad grädde.
En saftig sötfrisk plommonkaka smakar gott efter den salta fisken.