Du behöver

  • 1 kg plommon färska
  • Konjakslag

  • 5 dl kokande vatten
  • 2 dl strösocker
  • 2.5 dl muscovadosocker
  • 1 dl konjak (kan uteslutas)

Gör så här

1
Tvätta plommonen och ta bort eventuella stjälkar. Koka upp en stor kastrull med vatten att koka plommonen i.
2
Picka hål i skalen och sänk ner plommonen i kokande vatten. Låt koka i en minut tills skalen börjar släppa (låt koka 2 minuter till om plommonen är stora).
3
Fiska upp plommonen och låt svalna lite på en tallrik. Dra av skalen. Lägg plommonen hela, eller urkärnade och skurna i stora bitar, i väl rengjorda burkar.
4
Lagen
5
Koka upp vattnet tillsammans med strösocker och muscovadosocker och rör tills sockret löst sig ordentligt. Ta av från värmen och tillsätt konjak.
6
Häll den heta lagen över plommonen så att den täcker frukten. Sätt på lock genast och förvara mörkt och svalt.
7
Servera plommonen i sin lag med en klick vispad grädde.

Recept // Fler frukt & bärrecept