RECEPT FRÅN IK

Piroger med köttfärs och grillad paprika

Saftiga piroger där grillad inlagd paprika ger god smak till köttfärsfyllningen.

Av . Foto: Lee Kearney

Extra tid: 90 minuter
Tillagningstid: 60 minuter
15 stycken

Du behöver

  • 30 g jäst
  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Fyllning

  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 500 g köttfärs
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 nypa chiliflakes
  • 3 st grillade paprikor
  • Till pensling

  • ägg

Gör så här

1

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm blandningen tills den är fingervarm.

2

Blanda degvätskan med jästen tills den löst sig. Tillsätt ägget, lite mjöl i taget och salt. Blanda till en smidig deg. Täck bunken med en badhandduk och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timma.

3

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i olja tills den mjuknat och fått fin färg. Tillsätt färsen och krydda med paprikapulver, chiliflakes, salt och peppar. Fräs tills färsen är genomstekt och fått fin färg. Dela paprikan i mindre bitar och blanda ner.

4

Sätt ugnen på 200 grader.

5

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 15 ­bitar. Rulla till bollar och kavla ut till rundlar, ca 12 cm i diameter.

6

Fördela färsblandningen på ena halvan av rundeln, vik ihop till en pirog. Tryck samman kanterna med gaffel. Lägg pirogerna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg och toppa med kryddor eller flingsalt.

7

Grädda i mitten av ugnen i ca 15–20 minuter, tills pirogerna fått fin färg och är genomgräddade.


Recept // Fler köttfärsrecept