Piadina

Du behöver vetemjöl ca 14 dl Special 1 msk salt 2 msk olivolja 1 tsk strösocker 15 g jäst 5 dl Ljummet vatten Fyllning: 150...


12 portioner

Du behöver

  • vetemjöl ca 14 dl Special
  • 1 msk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 15 g jäst
  • 5 dl Ljummet vatten

Fyllning:

150 g ädelost
1 st knippa dill (eller 3-4 msk torkad dill)
svarta oliver

Gör så här

Häll det mesta av vetemjölet (spara ca 2 dl), salt, olivolja och socker i matberedarens skål. Smula över jästen. Häll på det ljumma vattnet och kör igång maskinen – först långsamt och sedan snabbare. Kör degen några minuter så att den knådas väl och häll sedan i ytterligare ca 1 dl vetemjöl – spara lite till utbakningen. Häll ut degen på mjölat bakplåtspapper och klappa eller kavla ut den med mjölade händer till en stor rektangel, cirka 30×45 cm. Låt jäsa under duk cirka 50 minuter. Skär den i tolv bitar, som kavlas ut till plattor, cirka 15 x 20 cm. Lägg på en sked ost, strö över dill och pensla kanterna med vatten. Om man vill kan man också ta lite hackade oliver. Vik över, nyp till kanterna väl och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Stick in en halv svart oliv i nederkanten, som en knapp som stänger till “portmonnän”. Låt jäsa cirka 30 minuter. Grädda dem mitt i ugnen i 200 grader cirka 25 minuter eller tills de känns genomgräddade och fått lite färg.


Kommentar:
Flera recept från heta bageriet “Systrar och Bröder” i Malmö hittar du nedan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top