Du behöver
- Biffar:
- 400 g fläskfärs
- 1 äggula
- 1 tsk sambal oelek (chilipasta)
- 1 msk fisksås
- 1 msk palmsocker eller råsocker
- 1 tsk salt
- 2 msk matolja till stekning
- Soppa:
- 1 gul lök, skivad
- 2 morötter, skivade
- 1 kålrabbi, skalad och tärnad
- 2 msk matolja
- 1,1 liter hönsbuljong
- 3 msk soja
- 3 limeblad (eller 2 msk pressad lime)
- 250 g risnudlar
- Tillbehör:
- 1 kruka thaibasilika
- 1 kruka mynta
- 1 kruka koriander
- 2 dl böngroddar
- 150 g spenat (gärna Morning glory)
- 8 blad från grönsallad
- 1-2 chilifrukter, skivade
Gör så här
1
Arbeta ihop ingredienserna till biffarna. Forma små, nästan köttbulleliknande biffar. Stek dem i matolja på medelstark värme, 3-4 minuter per sida, ställ åt sidan.
2
Fräs lök, morötter och kålrabbi i olja i en stor kastrull, utan att det tar färg. Häll på buljong och soja, lägg i limeblad (eller pressad lime). Koka i cirka 5 minuter. Under tiden kokar du nudlar.
3
Lägg upp nudlar i skålar och slå den heta soppan över. Låt var och en lägga i färsbiffar och tillbehör.
Detta är vietnamesisk basföda. Denna milda och goda buljongsoppa äts främst till frukost men den passar bra dygnet runt. Njut soppan med både sked och pinnar.