Pestobakad lax med tomatsalsa

Du behöver 1 st laxsida benfri gourmetsalt ca 2 tsk olja till pensling Pesto: basilika ca 2 dl grovhackad med stjälkar bladpersilja ca 1 dl...


10 portioner

Du behöver

  • 1 st laxsida benfri
  • gourmetsalt ca 2 tsk
  • olja till pensling

Pesto:

basilika ca 2 dl grovhackad med stjälkar
bladpersilja ca 1 dl grovhackad med stjälkar
3 st vitlöksklyftor skalade
pinjenötter 40 g
parmesanost ca 3 dl nyriven
1.5 dl olivolja
0.5 tsk gourmetsalt
svartpeppar ca 1 krm

Tomatsalsa:

7 st tomater skållade skalade
1 dl tomatsås färdig pasta tomatsås
0.5 dl tomatpuré
1/2-1 dl bladpersilja finhackad
1/2-1 dl basilika finhackad
0.5 dl olivolja
spiskummin ca 1 tsk stött
1.5 msk chilipasta
gourmetsalt
strösocker
1 msk vinäger
mango chutney

Pestogrön olja:

olivolja ca 1 dl
0.5 dl pesto
basilika till pynt

Gör så här

1
Strö salt över laxens köttsida. Sätt ugnen på 150 grader.

2
Pesto: Lägg basilika-persiljehack i matberedare eller mixer. Tillsätt allt utom oljan, gourmetsalt och peppar.

3
Kör till finfördelad massa. Häll i oljan, lite i taget och med maskinen i gång, tills det blir en tjock röra. Smaka av med gourmetsalt och peppar.

4
Bred ut peston (spara 1/2 dl att blanda med olja) över hela köttsidan på laxen. Lägg den med pestosidan ner i en stor ugnssäker form eller långpanna. Pensla skinnsidan med olja och sätt formen i ugnen. Baka laxen 20-25 minuter, eller tills fiskköttet precis bara stelnat.

5
Gör <b>tomatsalsa</b> under tiden: Grovhacka och blanda tomaterna i en kastrull med övriga ingredienser fram till och med spiskummin.

6
Koka upp och sjud blandningen 10-15 minuter. Rör om då och då.

7
Smaka av med chilipasta, gourmetsalt, socker, vinäger och mango chutney. Låt salsan svalna.

8
Dra försiktigt av skinnet från laxen och skrapa bort allt det brungråa “köttet”. Bred nu tomatsalsan över hela laxsidan.

9
Blanda olivolja med sparad pesto och häll runt laxen. Pynta med basilikablad.


Kommentar:
Servera gärna laxen kall eller ljummen på ett buffébord.
Karin Fransson är rikskänd från tv och radio, bland annat i radioprogrammet “Meny”. Hon driver Hotell Borgholm på Öland tillsammans med sin man Ove Fransson.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top