RECEPT FRÅN IK

Pepparkakor till hus eller småkakor

Av .

Okänd
300 portioner

Du behöver

  • 300 g smör mjukt
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 msk kanel malen
  • 2 tsk kardemumma malen
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl vatten
  • vetemjöl ca 900 g
  • ÓLimÓ:

  • 5 dl socker
  • Kristyr:

  • 6 dl florsocker
  • 2 st äggvitor av små ägg
  • 4 krm pressad citronsaft
  • ättikssprit eller
  • hushållsfärg droppar av

Gör så här

1
Rör smöret smidigt med socker och sirap. Använd gärna elvisp. Rör ner kryddor, bikarbonat, vatten och slutligen hälften av mjölet. Arbeta i resten av mjölet på köksbänken och låt degen vila svalt över natten. Väl övertäckt kan den vänta i veckor på utbakning, bara den står svalt.
2
3
Kavla degen, inte alltför tunt, direkt på bakplåtspapper. Tryck eller skär ut enligt mått eller mallar och plocka bort överflödig deg. Dra hela papperet över på kall ugnsplåt (då undviker du bubbliga kakor) och grädda till fin färg och knaprighet mitt i ugnen i 200 grader. Dra hela papperet över på galler och låt kakorna kallna.
4
5
Lim:
6
Smält 5 dl socker till gulbrun färg i stekpanna. Limma samman husdelarna med det varma sockret. Akta fingrarna, sockret är mycket varmt.
7
8
Kristyr:
9
Sikta florsockret klimpfritt och rör ihop det med hopvispad äggvita, citronsaft eller ättikssprit.
10
Dela satsen i fyra pytsar och färga tre av dem i varsin färg om så önskas.
11
Vrid strutar av smördegspapper med nålfin mynning. Tejpa ihop strutsidorna. Fyll de fyra kristyrerna i varsina strutar och dekorera husen. Sprucken strut kan inte lagas, vrid en ny.
12
Kristyren torkar snabbt i luften. Behöver du vila handen en stund, så lägg kristyrstrutarna i plastpåse och sug ut luften.
13
Dekorera i övrigt med praliner och marsipangodis.

Recept // Fler övrigtrecept