Pepparkakor på holländska

Du behöver Degen: 1/2 kg vetemjöl 4 tsk bikarbonat 2 krm salt 4 msk speculaaskryddor (Blanda 3 msk kanel, 1 1/2 msk malda nejlikor och...


0 portioner

Du behöver

  • Degen:
  • 1/2 kg vetemjöl
  • 4 tsk bikarbonat
  • 2 krm salt
  • 4 msk speculaaskryddor (Blanda 3 msk kanel, 1 1/2 msk malda nejlikor och 2 tsk malen muskot)
  • 4 1/2 dl (300 g) brunt farin
  • 300 g smör eller margarin, rumstempererat
  • ca 1/2 dl mjölk
  • Fyllning:
  • 700 g mandelmassa
  • 1 ägg
  • citronskal eller en skvätt amaretto
  • Till gräddning:
  • ägg och lite mjölk
  • Till garnering:
  • flagad mandel

Gör så här

1
Blanda samtliga ingredienser till degen och låt den stå över natten.

2
Dela i två bitar och kavla ut en i taget till en långpannas storlek. Det här kräver lite arbete och bäst resultat brukar det bli om man sprättar upp plastpåsar och kavlar degen emellan.

3
Kavla ut mandelmassan som blandats med ägget och citronskalen (eller amaretton), på samma sätt (mellan plastbitar) i samma storlek som degen.

4
Lägg första plattan pepparkaksdeg på ett bakplåtspapper. Sedan mandelmassan och till sist det andra pepparkakslagret.

5
Pensla med ägg som vispats upp med lite mjölk. Gör ett rutmönster med gaffel och strö flagad mandel över.

6
Grädda kakan i 150 grader i cirka 40 minuter. Kakan ska se riktigt brun ut när den är färdig.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top