Du behöver
- Degen:
- 1/2 kg vetemjöl
- 4 tsk bikarbonat
- 2 krm salt
- 4 msk speculaaskryddor (Blanda 3 msk kanel, 1 1/2 msk malda nejlikor och 2 tsk malen muskot)
- 4 1/2 dl (300 g) brunt farin
- 300 g smör eller margarin, rumstempererat
- ca 1/2 dl mjölk
- Fyllning:
- 700 g mandelmassa
- 1 ägg
- citronskal eller en skvätt amaretto
- Till gräddning:
- ägg och lite mjölk
- Till garnering:
- flagad mandel
Gör så här
1
Blanda samtliga ingredienser till degen och låt den stå över natten.
2
Dela i två bitar och kavla ut en i taget till en långpannas storlek. Det här kräver lite arbete och bäst resultat brukar det bli om man sprättar upp plastpåsar och kavlar degen emellan.
3
Kavla ut mandelmassan som blandats med ägget och citronskalen (eller amaretton), på samma sätt (mellan plastbitar) i samma storlek som degen.
4
Lägg första plattan pepparkaksdeg på ett bakplåtspapper. Sedan mandelmassan och till sist det andra pepparkakslagret.
5
Pensla med ägg som vispats upp med lite mjölk. Gör ett rutmönster med gaffel och strö flagad mandel över.
6
Grädda kakan i 150 grader i cirka 40 minuter. Kakan ska se riktigt brun ut när den är färdig.