Du behöver

  • 1 st anka urtagen, välplockad, drygt 2 kg
  • 3 msk honung
  • 1 dl vatten varmt
  • 2 msk ättiksprit 12%

Gör så här

1
Dag 1: Börja med att koka upp minst 2 liter vatten. Lägg fågeln i ett durkslag och häll sjudande vatten över skinnet alltmedan fågeln vänds, så att vattnet kommer åt överallt. Skinnet blir blankt.
2
Nu ska fågeln masseras, försiktigt så att skinnet inte spricker. Meningen är att underhudsfettet ska lossna från muskelvävnaden, det tar bara några minuter.
3
Blanda honung, varmt vatten och ättiksprit noga, så att honungen löser sig i vätskan. Pensla det blänkande skinnet överallt med blandningen, pensla gärna inuti också. Låt ligga någon halvtimme och upprepa behandlingen.
4
Bind ett snöre runt fågelns fotknotor och knyt upp fågeln i kylens översta hyllgaller, så att den hänger över en djup tallrik, helst utan att stöta i. Lämna fågeln att yttorka så här över natten.
5
Dag 2: Bäst stekresultat får man i 175 graders varmluftsugn, men vanlig duger bra. Lägg fågeln på sidan på galler över långpanna i ugnens nedre del. Då kläms varken bröst eller lår, utan skinnet kan bli knaprigt nästan överallt.
6
1 1/2-1 3/4 timme bör fågeln steka. Den är färdig när låret lätt lossas i leden. Sänk värmen mot slutet om färgen börjar bli för mörk.
7
Ta ut ankan och låt den stadga sig 5 minuter innan bröst och lår lossas från skrovet med riktigt vass kniv.
8
Snedskär bitarna i smala strimlor och lägg upp. Lossa allt knaprigt skinn från skrovet och skär eller klipp i strimlor, det är skinnet som är den största läckerheten. Lossa också småbitar kött.
9
Lägg upp på fat med purjo och gurka i strimlor.

Kommentar:
Hoisinsås hör till, att ringla i pannkaksklämman och att doppa den i allteftersom man biter av tuggor. Såsen finns färdig på burk bland asiatiska varor. Själv blandar jag gärna någon matsked soja i 1 dl hoisinsås. Det tunnar den lagom, och smaken motsvarar bättre den hoisinsås jag åt i Peking. Någon gång när jag varit Pekingsugen har jag använt storkyckling, ja till och med färdiggrillad kyckling passar bra till pannkakorna. Men faktum är att ankans breda smak och rejäla underhudsfett ger ett helt annat resultat.

Passar till:

Recept // Fler kyckling & fågelrecept