RECEPT FRÅN IK

Pekannötpaj med vaniljglass

Av .

Tillagningstid: 60 minuter
10 portioner

Du behöver

    Pajdeg:

  • 100 g smör
  • 3 dl mjöl
  • 1 st ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 msk socker
  • 1.5 msk kallt vatten
  • Fyllning:

  • 3 st ägg
  • 175 g farinsocker
  • 1 dl grädde
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g pekannötter
  • 75 g mörk choklad
  • Tillbehör:

  • vaniljglass

Gör så här

1
1 Börja med pajdegen. Mixa smör, mjöl, salt och socker. Tillsätt ägg och kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta och låt vila i kylen i 30 minuter.
2
2 Sätt ugnen på 175 grader. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant. Förgrädda i cirka 10 minuter tills botten fått lite färg.
3
3 Rör ihop ägg, socker, grädde och sirap. Mixa hälften av nötterna och blanda i smeten. Häll i pajskalet.
4
4 Hacka chokladen grovt och fördela den över pajfyllningen. Toppa med hela pekannötter.
5
5 Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter tills fyllningen stannat och börjar få fin färg. Servera pajen kall eller ljummen med vaniljglass.

Kommentar:
Pekannötpaj fylld med nötter och bitar av choklad blir en riktigt lyxig avslutning på middagen.

Recept