Pavlovabakelse med lemoncurd

Du behöver Marängbakelser 3 st äggvita (medelstora ägg) 1 nypa salt 225 g strösocker 2,5 dl 1 tsk vitvinsvinäger 2 tsk maizena Lemoncurd 3 st...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

Marängbakelser

3 st äggvita (medelstora ägg)
1 nypa salt
225 g strösocker 2,5 dl
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk maizena

Lemoncurd

3 st äggula
1 st ägg
100 g strösocker 1 dryg dl
2 st citron saften (ca 1 dl) och yttersta finrivna skalet
50 g smör tärnat

Till servering

3 dl vispgrädde
vit choklad
ätliga blommor, blad av mynta, citronmeliss eller citronverbena

Gör så här

1

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitor och salt till styvt skum i ren skål med ren elvisp. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är hård och glansig, cirka 10 minuter. Vispa sedan i vinäger och maizena på låg hastighet. Lägg över marängen på spritspåse med slätt munstycke.

2

Rita upp fyra cirklar med blyertspenna på bakplåtspapper, 10 centimeter i diameter, vänd ritade sidan nedåt på en plåt och spritsa marängbottnar i cirklarna. Spritsa också ett par varv som en högre kant så att marängerna går att fylla efter gräddning. 

3

Sätt in marängerna mitt i ugnen, grädda 15 minuter och sänk sedan värmen till 100 grader. Grädda ytterligare cirka 30 minuter. Marängerna ska vara fasta på utsidan men lite segmjuka inuti. Låt svalna.

4

Lemoncurd Vispa samman äggulor, ägg, socker och saft och skal av citron i en kastrull. Sätt på låg till medelvärme och låt sjuda under ständig omrörning tills curden tjocknar. Vakta noga så att det inte blir äggröra! Ta av från värmen och rör ner det tärnade smöret. Sila ner i en skål genom finmaskig sil, täck ytan på curden med plastfolie och ställ i kyl.

5

Vid servering, vispa grädden till mjuka toppar. Fyll marängbakelserna med lemon curd, dekorera med hyvlad vit choklad och ätliga blommor. Servera med grädde vid sidan om.


Kommentar:
Inget säger påsk som ägg! Vi gör en marängbakelse av vitorna och använder gulorna i en ljuvlig lemoncurd. Dekorera med ätliga blommor och servera med ett moln av fluffig vispgrädde.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top