RECEPT FRÅN IK

Pastagratäng med tonfisk

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3-4 st raka sardellfiléer
  • 1 st grillad paprika på burk
  • 3 msk olivolja
  • oliver utan kärnor
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burk krossade tomater à 400 g
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • salt
  • 0.5 tsk torkade örter t ex basilika
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 4 prt kokt pasta
  • 2 burk tonfisk avrunnen
  • 150 g riven gratängost
  • smör till formarna
  • Till garnering

  • 100 g fetaost
  • citron det yttersta finrivna skalet
  • basilikablad
  • grönsallad eller skivad gurka till servering

Gör så här

1

Skala och hacka lök och vitlök. Hacka sardellerna. Hacka paprikan.

2

Fräs det hackade i oljan cirka 3 minuter. Blanda i oliver. Blanda i tomatpuré, de krossade tomaterna och vinet. Krydda med salt, örter och chiliflingor. Sjud såsen cirka 10 minuter. Blanda i pastan.  

3

Varva pastablandningen med tonfisk och ost i fyra smorda ugnssäkra portionsformar.

4

Gratinera i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter eller tills allt är genomvarmt och rätten fått fin färg. Toppa med fetaost, citronskal och basilika. Servera med en grönsallad eller med skivad gurka blandad med lite god olivolja.


Kommentar:
Vissa dagar vill vi äta något mustigt från ugnen. Pastagratäng med tonfisk, grillad paprika, tomat och lite chili är precis en sådan rätt.

Recept