Pastadeg från grunden

Du behöver 700 g vetemjöl ca 11 1/2 dl 7 st ägg medelstora Gör så här 1 1. Mät upp mjölet i en hög på...

Tillagningstid: 30 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 700 g vetemjöl ca 11 1/2 dl
  • 7 st ägg medelstora

Gör så här

1
1. Mät upp mjölet i en hög på bakbordet. Rör om med handen så att det bildas en mjölad yta inuti en vall av mjöl.

2
2. Knäck äggen innanför mjölvallen. Vispa sönder dem med en gaffel. Rör om i äggen med en gaffel, inifrån och utåt, så att mjölet från mjölvallens insida arbetas in i äggen lite i sänder.

3
3. När degen blir för tjock att röras med gaffel kan man lyfta in mjölet i degen med en degskrapa tills mjölet är inarbetat.

4
4. Knåda samman degen för hand, men ta inte med degsmulor, de blir som hårda knutar i den färdiga pastan. Knåda ner degen med handloven så att du får extra kraft i knådandet, om och om igen minst 10 minuter, tills degen är blank och smidig och ytan är helt sprickfri. Slå in degen i plast annars torkar ytan, och låt vila i rumstemperatur cirka 30 minuter. Därefter är den färdig att formas.

5
Tips! Det är enklast att göra en stor sats pastadeg. Vanligtvis räknar man 100 gram mjöl och 1 ägg per portion. Blir det deg över kan man göra tagliatellenystan som torkas.


Kommentar:
Recept av Samantha Santambrogio.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top