Du behöver
- 700 g vetemjöl ca 11 1/2 dl
- 7 st ägg medelstora
Gör så här
1
1. Mät upp mjölet i en hög på bakbordet. Rör om med handen så att det bildas en mjölad yta inuti en vall av mjöl.
2
2. Knäck äggen innanför mjölvallen. Vispa sönder dem med en gaffel. Rör om i äggen med en gaffel, inifrån och utåt, så att mjölet från mjölvallens insida arbetas in i äggen lite i sänder.
3
3. När degen blir för tjock att röras med gaffel kan man lyfta in mjölet i degen med en degskrapa tills mjölet är inarbetat.
4
4. Knåda samman degen för hand, men ta inte med degsmulor, de blir som hårda knutar i den färdiga pastan. Knåda ner degen med handloven så att du får extra kraft i knådandet, om och om igen minst 10 minuter, tills degen är blank och smidig och ytan är helt sprickfri. Slå in degen i plast annars torkar ytan, och låt vila i rumstemperatur cirka 30 minuter. Därefter är den färdig att formas.
5
Tips! Det är enklast att göra en stor sats pastadeg. Vanligtvis räknar man 100 gram mjöl och 1 ägg per portion. Blir det deg över kan man göra tagliatellenystan som torkas.
Recept av Samantha Santambrogio.