Du behöver
- salt
- 2 st purjolök smala
- smör och olja till stekning
- 400 g pasta t ex penne rigate
- 2 dl frysta gröna ärter
- 2 dl vispgrädde
- 2 st äggulor
- 2 dl parmesanost finriven + extra till servering
- salt, svartpeppar
- 2 skiva ljust bröd dagsgammalt
- 300 g varmrökt lax bruten i munsbitar
- 1 msk kapris
Gör så här
Koka upp rikligt med välsaltat vatten till pastan i en stor kastrull.
Snitta, ansa och skiva purjolöken och skölj den väl. Mjukstek purjolöken i smör i en stor stekpanna på låg värme, cirka 15 minuter, den ska bli helt mjuk, glansig och mjäll.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, och låt ärterna koka med de sista minuterna.
Rör ihop grädde, äggulor och parmesanost och krydda med salt och peppar.
Hacka brödet smått och stek smulorna gyllene i en stekpanna i smör eller olja, låt svalna på hushållspapper.
Spara någon deciliter av pastavattnet innan pastan hälls av. Blanda pastan i kastrullen med den stekta purjolöken och gräddblandningen, över svag värme, men låt det inte koka. Späd med pastavatten vid behov. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp pastan i tallrikar, toppa med lax, brödsmulor, kapris och parmesanost.
Den här pastarätten är lite som en havets carbonara, låt purjolöken ta tid och bli riktigt mjukstekt för bästa resultat.