Du behöver
- 500 g spagetti gärna bucatini, ihålig spagetti
- 150 g pancetta eller rimmat fläsk
- 12 st salviablad färska
- 300 g skärbönor
- 1 msk smör
- 1 msk mjöl
- 1.5 dl kaffegrädde
- 0.5 dl örter finhackade t ex salvia, timjan, oregano eller persilja
- salt och peppar
Gör så här
1
Koka pastan enligt anvisningarna. Dela fläsket i cirka 2 centimeter breda bitar och stek dem knapriga i en stekpanna, lägg i salviabladen mot slutet och låt fläsk och blad rinna av på papper.
2
Ansa och skär bönorna i 2-centimetersbitar. Sjud dem i lättsaltat vatten i 2–3 minuter tills bönorna är mjuka, men fortfarande lite spänstiga. Häll av och spara cirka två deciliter av kokvattnet.
3
Smält smör i botten på en kastrull, pudra över mjölet. Vispa och späd med bönvattnet lite i taget. Låt sjuda och slå på grädden.
4
Häll i örterna, salt och peppra, koka upp och sjud någon minut. Lägg slutligen i bönorna.
5
Lägg upp pastan i djupa tallrikar, fördela stuvningen över och lägg på pancetta och salvia.