RECEPT FRÅN

Pasta med musslor och räkor
Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner
Du behöver
- 500 g räkor djupfrysta
- tagliatelle ca 400 g
- musslor ca 30 färska eller djupfrysta
- 1 st gul lök
- 1.5 st vitlöksklyftor
- 1 msk margarin eller smör
- 0.5 l vatten
- persilja finhackad, ca 1/2 dl
- 2.5 dl kelda pastasås
- hummerfond ca 2 msk från flaska
- 1 dl matlagningsgrädde
- musselbuljong eller musselspad från burk, ca 1/2 dl
- maizenaredning (1-2 msk ljus maizenaredning)
Till musselkok:
Sås:
Gör så här
1
Tina, skala och sätt räkorna i kylen så länge.
2
Koka upp vatten till pastan, lägg i och koka den.
3
Borsta färska musslor rena under kallt vatten.
4
Finhacka lök och vitlök och fräs den glansig i matfett i en stor kastrull. Lägg i musslorna, som alla ska ha slutna skal, tillsätt vatten och persilja. Koka under lock på stark värme tills alla skal har öppnat sig, cirka 5 minuter. Skaka om då och då.
5
Obs! Kasta musslor som inte har stängda skal före kokning, samt musslor som inte har öppnade skal efter kokning.
6
Eller använd burkmusslor - fräs dem med lök och vitlök i matfett helt kort i en mindre gryta och håll dem varma så länge.
7
Hetta upp pastasåsen i en kastrull, vispa i fond och grädde. Späd med musselbuljong från koket eller med musselspad. Vispa i lite maizenaredning om såsen är för tunn.
8
Tillsätt och hetta upp räkorna, men de ska inte koka.
9
Lägg upp den kokta, avrunna pastan. Häll över räksåsen och fördela musslorna i sina skal - eller de lökfrästa burkmusslorna - på toppen av anrättningen.
10
Klart