Du behöver

  • 500 g räkor djupfrysta
  • tagliatelle ca 400 g
  • musslor ca 30 färska eller djupfrysta
  • Till musselkok:

  • 1 st gul lök
  • 1.5 st vitlöksklyftor
  • 1 msk margarin eller smör
  • 0.5 l vatten
  • persilja finhackad, ca 1/2 dl
  • Sås:

  • 2.5 dl kelda pastasås
  • hummerfond ca 2 msk från flaska
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • musselbuljong eller musselspad från burk, ca 1/2 dl
  • maizenaredning (1-2 msk ljus maizenaredning)

Gör så här

1
Tina, skala och sätt räkorna i kylen så länge.
2
Koka upp vatten till pastan, lägg i och koka den.
3
Borsta färska musslor rena under kallt vatten.
4
Finhacka lök och vitlök och fräs den glansig i matfett i en stor kastrull. Lägg i musslorna, som alla ska ha slutna skal, tillsätt vatten och persilja. Koka under lock på stark värme tills alla skal har öppnat sig, cirka 5 minuter. Skaka om då och då.
5
Obs! Kasta musslor som inte har stängda skal före kokning, samt musslor som inte har öppnade skal efter kokning.
6
Eller använd burkmusslor - fräs dem med lök och vitlök i matfett helt kort i en mindre gryta och håll dem varma så länge.
7
Hetta upp pastasåsen i en kastrull, vispa i fond och grädde. Späd med musselbuljong från koket eller med musselspad. Vispa i lite maizenaredning om såsen är för tunn.
8
Tillsätt och hetta upp räkorna, men de ska inte koka.
9
Lägg upp den kokta, avrunna pastan. Häll över räksåsen och fördela musslorna i sina skal - eller de lökfrästa burkmusslorna - på toppen av anrättningen.
10
Klart

Recept // Fler pasta & nudlarrecept