Du behöver
- 500 g brysselkål
- 1 st gul lök
- 150 g varmrökt sidfläsk
- 2 msk smör
- 2 dl crème fraîche
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk finhackad timjan
- salt och svartpeppar
Till servering
4 prt nykokt bandspagetti
50 g parmesanost
god sallad med dressing
Gör så här
Ansa roten på varje brysselkål och dela dem på mitten. Koka kålen i 2–3 minuter i lättsaltat vatten så att den börjar bli mjuk men ändå har en rå kärna kvar. Häll av vattnet och skölj med iskallt vatten. Låt rinna av.
Skala och dela löken, skiva den tunt. Skär fläsket i mindre tärningar.
Hetta upp smöret i en stekpanna och tillsätt fläsk och lök. Stek tills allt fått färg och fläsket börjar bli lite krispigt. Ta bort överflödigt fett med en sked.
Tillsätt brysselkålen och stek i några minuter tills kålen är brynt runtom, rör då och då. Häll i crème fraiche, dijonsenap och timjan. Koka samman till en krämig sås. Smaka av med lite salt och svartpeppar. Servera med pasta, nyriven parmesanost och en god sallad med dressing.
Tips: För en mejerifri pastarätt, blanda pastan med 2 äggulor, några matskedar pastavatten och lite olivolja. Blanda med stekt brysselkål, fläsk och lök, och toppa med svartpeppar.