Påsktårta med passionsmousse

Du behöver Tårtbottnar smör till form 0.5 dl vetemjöl 0.5 dl kakao siktad 1 dl potatismjöl 2 tsk bakpulver 4 st ägg 2 dl strösocker...

Tillagningstid: 120 minuter
12 portioner

Du behöver

Tårtbottnar

smör till form
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao siktad
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
4 st ägg
2 dl strösocker

Fyllning

4 st gelatinblad
6 st äggulor
300 g vit choklad
1 dl vispgrädde
passionsfrukt cirka 8
3 dl vispgrädde

Chokladtäcke

3 dl vispgrädde
275 g mörk choklad 70 %
2 tsk smör

Garnering

mjölkchoklad osthyvlad
marsipanägg

Gör så här

1
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, gärna med ett bakplåtspapper fastklämt över bottnen, cirka 22 cm i diameter.

2
Blanda mjöl, kakao, potatismjöl och bakpulver jämnt. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vänd i kakaoblandningen till en jämn smet och bred ut den i formen. Grädda tills kakan släppt kanten, 30–35 minuter. Låt svalna i formen.

3
Fyllning Låt gelatinbladen bli mjuka i en skål med kallt vatten, slå bort vattnet och smält gelatinet försiktigt i mikron på full effekt. Skilj äggulorna från äggvitor.

4
Bryt vit choklad smått. Koka upp grädden, dra från spisen och rör i chokladen tills den smält. Rör i gelatinet i en fin stråle. Blanda i en äggula åt gången. Halvera passionsfrukterna och skrapa ner innehållet i fyllningen.

5
Vispa grädden styv och vänd ner den. Kyl fyllningen 1 1/2 timme före montering.

6
Montering Dela kakan i tre lika tjocka bottnar, gärna med hjälp av en lång (lax)kniv och ett gott ögonmått. (Trasar sig en botten så lägg bara samman den igen, det syns inte på färdig tårta.)

7
Bred hälften av fyllningen jämnt på understa bottnen. Lägg på mellanbottnen och bred på resten av smeten. Lägg dit översta bottnen och låt stå i kyl medan täcket görs i ordning.

8
Chokladtäcke Koka upp grädden och ta den från värmen. Bryt i chokladen och rör ner den och smöret till en jämn smet. Låt svalna och bred sedan ett tunt lager på kakan. Kyl 15 minuter.

9
Bred på ett nytt, lite tjockare lager, och kyl igen tills kakan ska serveras. Pynta gärna med påskägg och osthyvlad mjölkchoklad.

10
Håller ett par dagar i kylen.


Kommentar:
Tid 2 timmar + 2 timmars kylning. Tips! Överblivna äggvitor kan bli äggstanning till en paj. Räkna varje vita som 1/2 ägg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top