Påsklamm med vitlök & örter

Du behöver 1 st lammstek benfri, ca 1,2 kilo 1 tsk salt 0,5 tsk nymalen svartpeppar 4-5 st vitlöksklyftor skalade 3 msk olivolja 2 st...

Tillagningstid: 90 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 st lammstek benfri, ca 1,2 kilo
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 4-5 st vitlöksklyftor skalade
  • 3 msk olivolja
  • 2 st rosmarinkvistar
  • 1 dl hönsbuljong på tärning

Tabasco- och vitlökskräm

2 dl crème fraîche
1 st vitlöksklyfta pressad
1-3 st droppar tabascosås

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. 

Lägg köttet på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt och peppar. Gör små, cirka 1 cm djupa, hål i köttet med en vass kniv. Skär vitlöken i smala klyftor och stick in dem i hålen. Ringla över oljan. Lägg på rosmarinkvistarna. Stek köttet i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

2

Vänd steken. Stick in en kötttermometer så att hela röret är inne och spetsen kommer i den tjockaste delen av steken. Minska ugnstemperaturen till 150 grader och stek köttet till önskad temperatur: vid 58–60 grader är steken rosa inuti, vid 65 grader är steken lätt rosa, vid 75 grader helt genomstekt. Ös steken med buljongen och stekskyn som bildas 2–3 gånger under tillagningstiden. 

3

Ta ut steken. Täck med en bit folie och låt vila minst 30 minuter, gärna 2–3 timmar.

4

Tabasco- och vitlökskräm Vispa upp crème fraiche med elvisp. Smaka av med vitlök och  tabasco. Skär köttet i tunna skivor, toppa ev med rosmarin och servera med tabascokräm och rostade grönsaker.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top