Du behöver

  • gösfilé ca 800 g
  • 2 st ägg
  • 8 msk ströbröd
  • 8 msk parmesanost riven
  • 2 msk smör till stekning
  • salt
  • peppar
  • Sås:

  • 400 g bladspenat färsk och grovhackad
  • 2 st lökar finhackade och gula
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 2 msk smör
  • 1.5 msk mjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 2 st fiskbuljongtärning
  • 4 dl grädde (fetthalt efter smak)
  • Gremolata:

  • 1 dl persilja finhackad
  • citron rivet skal av 2
  • 3 st vitlöksklyftor finhackade
  • salt
  • peppar
  • 1 dl pinjenötter rostade

Gör så här

1
Doppa fisken i uppvispade ägg och därefter i ströbröd och ost. Stek gösen i smör i stekpannan, salta och peppra efter smak. Fräs spenat, lök och vitlök i smör. Pudra över mjöl och tillsätt resten av ingredienserna. Koka ihop till en sås. Blanda ingredienserna till gremolatan. Strö gremolata och pinjenötter över fisken vid servering.
2
För den som vill göra en billigare variant av denna rätt, går det utmärkt att byta ut gös mot till exempel torsk.

Kommentar:
Ett recept från Gastronomiska Sällskapet Marmiterna i Malmö. Kan avnjutas som en del i en meny tillsammans med vaktelägg med svart kaviar, gin- och tonicsorbet, ankleverfyllda kycklingbröst och hjortronfromage med hjortronsås.


Recept // Fler fiskrecept