Du behöver
- gösfilé ca 800 g
- 2 st ägg
- 8 msk ströbröd
- 8 msk parmesanost riven
- 2 msk smör till stekning
- salt
- peppar
- 400 g bladspenat färsk och grovhackad
- 2 st lökar finhackade och gula
- 2 st vitlöksklyftor finhackade
- 2 msk smör
- 1.5 msk mjöl
- 2 dl vitt vin
- 2 st fiskbuljongtärning
- 4 dl grädde (fetthalt efter smak)
- 1 dl persilja finhackad
- citron rivet skal av 2
- 3 st vitlöksklyftor finhackade
- salt
- peppar
- 1 dl pinjenötter rostade
Sås:
Gremolata:
Gör så här
1
Doppa fisken i uppvispade ägg och därefter i ströbröd och ost. Stek gösen i smör i stekpannan, salta och peppra efter smak. Fräs spenat, lök och vitlök i smör. Pudra över mjöl och tillsätt resten av ingredienserna. Koka ihop till en sås. Blanda ingredienserna till gremolatan. Strö gremolata och pinjenötter över fisken vid servering.
2
För den som vill göra en billigare variant av denna rätt, går det utmärkt att byta ut gös mot till exempel torsk.
Kommentar:
Ett recept från Gastronomiska Sällskapet Marmiterna i Malmö. Kan avnjutas som en del i en meny tillsammans med vaktelägg med svart kaviar, gin- och tonicsorbet, ankleverfyllda kycklingbröst och hjortronfromage med hjortronsås.
Ett recept från Gastronomiska Sällskapet Marmiterna i Malmö. Kan avnjutas som en del i en meny tillsammans med vaktelägg med svart kaviar, gin- och tonicsorbet, ankleverfyllda kycklingbröst och hjortronfromage med hjortronsås.