RECEPT FRÅN IK

Pariserbröd med fläderkräm

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 50 minuter
14 stycken

Du behöver

  • 100 g kylskåpskallt smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2-3 msk kallt vatten
  • strösocker att vända kakorna i
  • Fläderkräm

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 1,5 msk koncentrerad flädersaft
  • 2 msk mascarponeost

Gör så här

1

 Sätt ugnen på 225 grader.

2

Blanda raskt ihop smör, vetemjöl och vatten till en deg. Låt sedan degen vila kallt i 30 minuter. 

3

 Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och ta ut 28 kakor med ett runt mått som mäter 7 centimeter i diameter. 

4

Häll strösocker på ett bakplåtspapper. Kavla kakorna med en kruskavel en gång och vänd den icke kavlade sidan i sockret. Om du inte har någon kruskavel kan du nagga kakorna med en gaffel.

5

Lägg kakorna med sockersidan upp på en papprad plåt. Grädda dem i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

6

Blanda smör, florsocker, flädersaft och mascarpone i en bunke. Bred fläderkrämen på hälften av kakorna. Lägg på de resterande kakorna som lock. Kakorna håller några dagar om de förvaras torrt och svalt. i burk med lock.


Kommentar:
Äkta smör i både degen och fyllningen gör de här kakorna till riktiga höjdare. Fyllningen får smak av koncentrerad flädersaft.

Recept